czwartek, 15 maja 2014

tradycyjne pączki z konfiturą różaną i inne

no to podaję:) było kilka zapytań na FB :)
ciasto:
500 g mąki,
1 jajko,
3 żółtka,
4 łyżki cukru,
1/2 kostki  margaryny lub masła (co wolicie)
70 g świeżych drożdży
3/4 szkl mleka,
2 łyżki spirytusu lub wódki – (może być rum jeżeli chcecie mieć posmak rumu) ja wybieram to 1 ;)
marmolada, dżem, konfitury nadzienie to kwestia gustu, (tłusty czwartek to  dla mnie konfitura z dzikiej róży)
olej do smażenia lub frytura
lukier:
ok 250 g cukru pudry,
3 białka,
ucieramy do białości jeżeli ma to być lukier polewany :) moja rodzinka wybiera posypane cukrem pudrem i już

przygotowanie:
wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej :) !!!
drożdże zalać niewielka ilością letniego osłodzonego mleka, odstawić w cieple miejsce aż zaczną pracować,
margarynę lub masło roztopić i ostudzić,
jajko i żółtka ubić z łyżką cukru,
mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, resztę cukru, masę jajeczną, margarynę (masło), szczyptę soli i spirytus,
Wyrobić ciasto dolewając resztę mleka,
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1 godz, po tym czasie lekko „zgnieść” ciasto i jeszcze raz zostawić na ok 30 minut :),

Z ciasta odrywać kawałeczki i uformować ręka placuszki (najlepiej lekko natłuścić ręce ciasto nie będzie się kleić),
na każdy nałożyć ulubione nadzienie ok 1 łyżeczki,
zlepić brzegi i uformować kulki, odłożyć na opruszoną mąką descy lub blaszce – przykryć ściereczką (ok 20 – 30 min),
w rondlu rozgrzać olej i  smażyć na złotobrązowy kolor :),

pamiętajcie aby olej nie był zbyt gorący bo spalą się z wierzchu a środek zostanie surowy :( blee

posypać, polukrować co chcecie

życzę smacznego i czekam na foty i komentarze , mniam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję