dzisiaj w podziękowaniu za wniesienie regału dla pewnego Pana upiekłam chlebek bananowy, podobno jest lubiany
dlatego też bardzo dziękuję za wniesienie a chlebek przekaże moja mężowizna ;), mam nadzieję że ta wersja też będzie smakowała.
chlebek bananowy – hm przepisu szukałam w chwili kiedy moje dziecko przestało jeść banany i robiły się coraz bardziej dojrzałe i niekoniecznie zachęcały do zjedzenie, dlatego tez jeżeli macie banany które są lekko lub bardziej brązowe z wierzchu nic prostszego do chlebka są idealne :))
3-4 dojrzałe banany
1 rozkłócone jajko
3/4 szkl cukru (jeżeli banany są mocno dojrzałe wystarczy 1/2)
1/3 szkl roztopionego i schłodzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (jak nie macie, pomińcie)
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 szkl mąki
miska, widelec i do dzieła
banany rozgnieść na papkę wmieszać roztopione masło, wmieszać cukier, rozkłócone jajko, wanilię wymieszać.
Na koniec dodać mąkę z sodą i szczypta soli, wymieszać.
Można dodać posiekane orzechy, żurawinę, posiekana gorzką czekoladę, rodzynki itp, co kto lubi – ale nie wszystko razem będzie ciężko:)
przełożyć do wysmarowanej i oprószonej bułką tarta keksówki 10/20.
piec ok 1 godz w 170 st (ale z czasem to musicie sami sprawdzić bo tylko Wy znacie Wasze piekarniki – do suchego patyczka)
powodzenia, mniam :))
Właśnie kochana piekę z podwójnej porcji i już ślinka mi cieknie mmmmmmmmniammmm.....Dziękujemy za przepisik .
OdpowiedzUsuńJeju nie macie pojęcia jakie jest pyszne eeee mało powiedziane .........koniecznie wypróbujcie sami.
OdpowiedzUsuń