sobota, 31 maja 2014


Ania prosiła o tęczowy serniczek :) proszę bardzo






Składniki na spód:
  • 120g ciastek digestive (mogą być z czekoladą)
  • 50g masła

Składniki na masę serową:
  • 500g twarogu do sernika
  • 250g serka mascarpone
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
Składniki na wierzch:
  • 350g śmietany kremówki 30 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • dodatkowo kolorowa posypka (jeżeli macie dzieci nie można pominąć :))
Dno tortownicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia.
ciasteczka kruszymy na piasek dolewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy wykładamy dno tortownicy, równomiernie rozkładamy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Masa serowa: wszystkie składniki oprócz barwników mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek, następnie gotową masę rozdzielamy po równo do pięciu osobnych miseczek. 
Do każdej dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitego koloru, nie przesadzając ponieważ po pieczeniu kolor będzie bardziej intensywny. 
Wyjmujemy spód i na sam środek wylewamy pierwszy kolor (niebieski) następnie każdy kolejny kolor wlewamy na środek poprzedniego koła, NIE MARTWCIE SIĘ jeżeli masy same się wymieszają u nas się tak stało za drugim razem  Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170oC z parą wodną: albo na półce niżej ustawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą
Pieczemy 70 minut, zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. 
Następnie schładzamy w lodówce 2-3 godzinki.
Na koniec ubijamy na sztywno, mocno schłodzoną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Gotową bitą śmietanę wykładamy na ciasto a następnie według uznania posypujemy kolorową posypką. Kroimy i się zajadamy :)

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję