piątek, 16 maja 2014

Gniazdka – smaczne i delikatne pączki :)

gniazdka zostały przetestowane, są lekkie, delikatne – osoby testujące spisały się rewelacyjnie :)
chyba smakowały bo z ponad 50 szt zostało zaledwie kilka :)
bardzo się cieszę
przepis na gniazdka:)
200 g maki tortowej,
100 g masła,
4 jajka,
szklanka wody,
szczypta soli,
olej lub frytura do smażenia,
do lukru:
ok 200-250 g cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny,
2-3 łyżki gorącej wody
wykonanie:
zagotować wodę z masłem dodać szczyptę soli. Zmiejszyć ogień wsypać całą mąkę i ucierać ciasto aż masa stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek garnka (jak na ptysie). Ostudzić. Zmiksować dodając kolejno jajka.
Masę przełożyć do szprycy, przygotować arkusz papieru do pieczenia i rozgrzać olej nie więcej niż 170st ;),
na papierze wyciskać pojedyncze kółka wielkości 6-7 cm, pociąć papier na kwadraty – dla mnie łatwiej było ciąć po  wyciśnięciu niż przed :), na olej wkładamy ciastem do dołu, kiedy strona zanurzona w oleju będzie gotowa papier nam łatwo odchodzi:) odwracamy na druga stronę i pieczemy do lekkiego zrumienienia.
wyciągamy na recznik papierowy lekko odsączamy i cieple zanurzamy w przygotowanym lukrze :)
Smacznego  Wam życzę
Ps. jak już upieczenie podzielcie się opiniami i zdjęciem:) będzie mi  bardzo  miło (angelino2@wp.pl)postaram się zamieścić przesłane zdjęcia

 
znikają dużo szybciej niż myślałam


polecam :)


2 komentarze:

  1. O jak fajnie, że przeniosłaś się na blogspota :)
    Gniazdka bardzo lubię ale robić ich by mi się nie chciało ;)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. :) jak zrobię to dam ci znać :)

    OdpowiedzUsuń

jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję