z podanych składników powinno wyjść Wam ok 35-40 szt. smacznych donutsów
pamiętajcie aby wszystkie składniki na pączki były w temperaturze pokojowej
5 szklanek mąki pszennej
2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
2 duże jajka
1,5 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki letniej wody
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki masła, roztopionego
2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do przygotowania lukru (lub polewa czekoladowa)
barwniki spożywcze w żelu, proszku – jakie macie
słodka posypka (opcjonalnie)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
Wyrabiać kilkanaście minut ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starajcie się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat.
Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki (ja użyłam małego kieliszka). Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut)- przykryć ściereczką
Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju lub fruturze – kupuje taką w ALDI 1 kg za 7,99 (nie pali się) rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Cieple zanurzyć w lukrze, czekoladzie itp. a następnie w posypkach jeżeli takie kolorowe macie ochotę zjadać:).
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącego mleka
Cukier puder utrzeć z mlekiem do gładkości , gęstość ustalacie sami przez dodanie mleka lub cukru,
Ja osobiście lubię te kolorowe
Powodzenia :), podzielcie się opiniami i wysyłajcie foty.
Asia, mniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję