środa, 21 stycznia 2015

łosoś - rybka w ziołach

przepis na łososia który był 1 z hitów imprezy urodzinowej dostałam od Ani i Maćka - dziękuję Wam bardzo. 
Wyjaśnili jak zrobić i co dodać, mam nadzieję że nie są źli o moje modyfikacje :), ale polecam ten sposób przygotowania. 
Ryba jest idealnie miękka niby surowa a przepyszna :).


no  to  tak :)

filet z lososia koniecznie ze skórą bez ości - ja miałam taki ponad 1 kg
1 kg cukru - koniecznie :)
koperek suszony
pieprz cytrynowy
sól morska gruboziarnista
odrobina - dosłownie kilka kropel whisky, brandy co macie ale tego typu alkohol
przypraw musimy mieć tyle żeby dokładnie miejsce przy miejscu pokryć rybę

folia spożywcza duzy kawałek musimy szczelnie zawinąć nasza rybkę :)



filet obmyć i osuszyć, rozkładamy folię dużo większa szerokośc nic nasz kawałek ryby, wysypujemy cukier na kształt naszego kawałka - cały !!!, kładziemy filet skórą na cukier, posypujemy dokładnie koperkiem, na koperek pieprz skrapiamy alkoholem i na samą górę sól - też na całość. 
Szczelnie zawijamy w folię u mnie z 3-4 warstwy i wstawiamy do lodówki na pełne 3 doby. Ja miałam zawinięta przez 4 dni - obawiałam się że zjemy przed imprezą i ... dobrze że nie odwinęłam wczesniej. 

Po wyjęciu z foli zeskrobujemy delikatnie górną warstwę, zdejmujemy z cukru i ... jemy, jemy, jemy 


1 komentarz:

jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję