składniki na blaszkę 24/24
ciasto:
25 dkg mąki
20 dkg cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg masła
2 jajka
200 ml coca coli
75 mleka
masa budyniowa:
3 op budyniu waniliowego
2 galaretki agrestowe
1 kostka masła
1 l wody + szklanka do rozpuszczenia budyniu :)
dodatkowo:
1 opakowanie pierniczków z nadzieniem ,
50g gorzkiej czekolady
3 łyzki kremówki
no to do dzieła, składniki ciasta dzielimy na suche i mokre mieszamy w oddzielnych miskach, masło roztapiamy studzimy i dodajemy do mokrych :)
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 40 minut w 180 st
Studzimy, po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Masa budyniowa: gotujemy 1 l wody, 3 op budyniu rozpuszczamy w dodatkowej szklance zimnej wody, kiedy woda sie zagotuje wlewamy budyń i gotujemy jak zawsze :), zdejmujemy z ognia i do goracej masy wsypujemy dwie galaretki, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Do zimnej masy dodajemy kostke masła i miksujemy.
no i składamy :)
na jeden blat wykładamy cześć masy budyniowej przykrywamy drugim blatem i wykładamy reszte masy. Nasze pierniczki kroimy na pół i układamy na budyniu :), polewamy roztopiona czekolada z kremówką i do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :), mniam
Musze, musze, musze wypróbować, brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń