środa, 21 stycznia 2015

ciasto 3 w1

to ciasto robię już bardzo długo i zawsze jest zjedzone, co lepiej Mąż chciałby je na każdą imprezę :) mój Mąż i Szwagier mówi o nim "ciasto fioletowe" :), na górę  daję dżem lub konfiturę z czarnej porzeczki i  to dlatego :)

składniki na blaszkę 24/36 chyba takie ma wymiary - prostokątna ale nie ta mega duża :)



ciasto:

1 szklanka cukru - można dać 3/4
5 jaj
1 szklanka mąki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo

1 łyżka kakao
1/2 szkl kokosu
1/2 szkl maku (mielony lub cały)- jaki macie
dżem porzeczkowy lub konfitura
2 opakowania kremu karpatkowego - delecta
1 l mleka
400 g masła roślinnego takie w kubeczku - ale nie margaryna 

ciasto
białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i na wolniejszych obrotach mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem i olej, mieszamy delikatnie:). Ciasto dzielimy na 3 miseczki i do  każdej dodajemy inny składnik - kakao, kokos, mak mieszamy oddzielnie. 
Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy masy łyżką tworzymy kleksy do wykończenia wszystkiego:). Pieczemy 30 minut w 180st. Studzimy, po wystudzeniu kroimy na dwa placki. 


masa
mleko musimy zagotować, odlewając wcześniej troche do rozprowadzenia proszku do  karpatki :)do gotującego wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy jak w opisie. Studzimy do zimnego :), dodajemy masło i miksujemy. 


na część biszkoptu wykładamy 3/4 masy przykrywamy drugim plackiem i wyładamy resztę masy. na masę kładziemy 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego lub konfitury :) i rozprowadzamy delikatnie po całości ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi studzimy :) 

Smacznego, mniam

1 komentarz:

jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję