niedziela, 31 sierpnia 2014

Runo leśne, rewelacyjne i zaskakujące ciasto, polecam


Runo leśne jak wiecie ma kolorki omszałe, mniej lub bardziej, ja ciasto w przy pierwszym wyszukiwaniu jem wzrokiem :), hm no coż taka już dziwna jestem musi mi  się podobać żebym przetestowała. 
Tak było i tym razem kolor mnie powalił i .. zrobiłam na 7 rocznicę ślubu upiekłam to cudo i .. zapisałam w zeszyciku, tak w zeszycie nie na kompie :) pod komentarzem pycha :)

Ciasto jest mega wilgotne, ma piekny kolorek i ... smaczne


no i  teraz niespodzianka :)

450 g mrozonego szpinaku
1 i 1/3 szkl cukru 
3 duże jajka
1 i 1/3 szkl oleju
2 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

300-400 ml smietany kremówki 36%
2 fixy 
cukier waniliowy

ja nie byłabym sobą i zmieniłam 2 fixy na serek mascarpone 1 opakowanie 

owoce u mnie:
borówki, suszona żurawina, kilka ziaren granatu (łacznie 1 spora garść) 


szpinak rozmrozić i odsączyć
zmiksować pożadnie jajka z cukrem 
wolno wlewać olej i wymieszać
wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać - zrobilam to na najniższych obrotach miksera
dodać szpinak i wymieszać łyżką

Masa jest gęsta i ciężka i taka powinna być :) spokojnie

dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam masę i wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika 

180st - ok 1 godz (do suchego patyczka)

wystudzić do zimnego :), cierpliwości

ściąć górę i pokruszyć

śmietanę ubić jak wolicie z fixem lub ubic i wmieszać serek wg uznania
posmarować wierzch ciasta opruszyć okruchami - lekko je egniotłam w masę 
ozdobić owocami 


smacznego



pieczcie, jedzcie i kosztujcie, komentarzy nie żałujcie :) ale mi  się napisało czekam na Wasze dzieła

9 komentarzy:

  1. Wygląda interesująco :) ale żeby szpinak?? W cieście? ;)
    Jak będę miała wenę to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam - i to dwukrotnie :)
      Polecam!! Przepis poszedł w świat a ja też na pewno do niego wrócę :)

      Usuń
    2. Dziękuję Asiu, cieszę się że smakowało :)

      Usuń
  2. Wypróbowałam i rzeczywiście zaskakujące !!! Do tego pyszne i proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mówiłam że proste, tylko ciężko sie przekonać póki sie nie przetestuje :)

      Usuń
  3. Z czystym sercem polecam. Ciasto robi furorę i znika z talerza w mgnieniu oka. Asiu, dzięki za przepis:) Wiola

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiola w kolejnym konkursie koniecznie musisz startować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znowu zagości na stole...tym razem z okazji 30-stki koleżanki:) Dam znać czy dalej powala:) Wiola

    OdpowiedzUsuń

jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję