poszalałam po wakacja i zrobiłam kilka zmian kolorystycznych w naszym mieszkanku :), no i jak przystało na świezo pomalowana kuchnię musiałam coś upiec, bo jak wypic kawę bez kawałeczka ciasta :),
na zdjęciu wersja z gruszkami, tak jak pisałam sok poszedł w ciasto :), myslicie że się zmarnowało nie było przepełnione gruszkami i sokiem :), ale polecam zmniejszyć ilość w przypadku gruszek jak poniżej :)
dla zainteresowanych przepis :)
na ciasto:
450g mąki tortowej
1 jajko + 2 żółtka
250 g masła miękkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
w/w składniki zagnieść podzielić na 2/3 i 1/3 odlożyć na 2 godzinki do lodówki
2 opakowania budyniu waniliowego słodzonego
750 ml mleka
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego słodzonego ugotować w 750 ml mleka - budyn ma być ciepły :)
- prostokątną blaszkę wysmarować i opruszyć mąką - nie dajemy papieru do pieczenia - wierzcie mi przetestowałam :)
- rozgrzać lekko piekarnik
- 1,5 kg jabłek obrać i pokroić w sporą kostkę wymieszać z 3 łyżkami cukru.
- większą część ciasta wyjąć rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
- ponakłuwac widelcem, wyłozyć jabłka, zalać cieplym budyniem.
- na budyń zetrzeć na grubych oczkach mniejszą część ciasta.
Piec w 180 st przez ok 45-50 minut
wystudzić, ciasto jest najsmaczniejsze kiedy jest zimne :)
ps, druga wersja była z gruszkami, ale podczas pieczenia puszczają bardzo dużo soku dlatego jeżeli chcecie przetestować to 1 kg gruszek pokrojonych w ósemki wystarczy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję