niedziela, 14 września 2014

Cinnabon rolls Asi, lub jak kto woli cynamonki


osoby z którymi wczoraj spędziłam wspaniałe popołudnie przepraszam, nie miałam juz siły wczoraj pisać :),  dopadło mnie przeziębienie :( mam nadziję że szybko minie i zaszaleję w temacie kolejnym  - Dynie :)

kto był ten jadł, mam nadzieję że smakowały

składniki na ok 15-16 szt:)

1 szkl ciepłego  mleka, 
2 jajka
1/2 szkl cukru
10 dkg roztopionego masła
szczypta soli
4 szkl mąki
1 budyń waniliowy
1 opakowanie suchych drożdży (7g)

Nadzienie:

1 szkl brązowego cukru
2 czubate łyzki cynamonu
pól kostki bardzo miękkiego masła

Polewa:

serek twarogowy 20 dkg
aromat waniliowy
1/2 szkl cukru pudru
8 łyżek miekkiego  masła - opcjonalnie (ja nie daję)


drożdże rozpuścić w ciepłym mleku  z cukrem, dodać masło, sól, jajka, budyń i mąkę, wyrobić ciasto, 
Będzie klejące, ale nie dosypujemy mąki - potem będzie piekne i puszyste :)
pozostawiamy do  wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin pod ściereczką

do  wyrobienia podsypujemy delikatnie mąką ciasto wygląda tak 


rozwałkowujemy na grubośc 1,5 cm i rozsmarowywujemy na min miękkie masło


w miseczce mieszamy brązowy cukier z cynamonem i rosypujemy na cieście
zwijamy dłuższym brzegiem w rulonik - ściśle 
kroimy na plastry grubości 2- 3 cm i układamy na blaszce wysmarowanej masłem
zostawiamy troche miejsca pomiedzy krążkami  bo jeszcze urosną :)
odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką

po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 
pieczemy ok 12-15 minut w 180st
pilnujemy żeby się nie spiekły, nie wydłużamy czasu pieczenia 

bo będą suche wióry :)


o i się upiekły .... ciepłe są najlepsze


składniki na krem miksujemy i polewamy jeszcze ciepłe ciastka

ja posypałam mieszanka orzechów - ale to juz podpatrzyłam w cukiermi 
najlepsze są orzechy Pecan
wierzcie mi dla tych ciastek orzechy to tylko dekoracja :)


Smacznego:), podzielcie się swoimi dziełami, 


co powiecie na rozpoczęcie sezonu co zrobic  z Dyni ?



1 komentarz:

  1. Cynamonki rewelacyjne, rozeszły się w mgnieniu oka.
    Robiłam dwa razy i za drugim razem polałam jedynie serkiem waniliowym, jak dla mnie w wersji pierwotnej było za słodko. Zrobiłam też mniejsze (wyszło więcej sztuk) i wykorzystałam formę do muffinek - wyrosły trochę w górę, takie piramidki ;-) Polecam ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję