jak co dzień rano wyświetlają się nowe wiadomości na FB, u mnie w pierwszej kolejności #mojewypieki :), uwielbiam. Tym razem zobaczyłam kawałeczki cytrynowego ciasta z malinami i borówkami mmmm, i co lodówka składniki i sru, jest puszyste, wilgotne jak idealne brownie - ale bez czekolady, bez kakao :)
wiedziałam ze z pojedynczej porcji nie ma co robić więc u mnie na standardową blaszkę (dużą) z podwójnych składników
6 jaj
320 g miękkiego masła
1,5 szkl cukru
340 g mąki
skórka otarta z 5 dużych cytryn - u mnie w oryginale byłyby 4
sok z całej cytryny
masło ucieramy mikserem puszystą masę maślaną, dodajemy jajka kolejno ubijamy do dokładnego połączenia, jeżeli będzie się wam wydawało że jest jakby zważona - nie ma co się martwić nic się nie stało będzie dobrze :), dodajemy skórkę i sok miksujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką do połączenia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w 150 st 35 minut -do suchego patyczka nie przedłużajcie czasu bo ciasto się wysuszy :(,
- jeżeli robicie na małej blaszce to czas pieczenia ok 25 minut.
Wystudzić
Lukier cytrynowy
1,5 szkl cukru pudru
5-6 łyżki soku z cytryny
skórka z 1,5 - 2 cytryny
wszystkie składniki ucieramy w miseczce i nadkładamy na ciasto, dekorację możecie zrobić z drobnych owoców, potartej skórki cytrynowej
Smacznego :)
Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń