tydzień temu koleżanka Zosia zrobila cudne drożdżóweczki z truskawkami :)
zachwycała się nimi mmm, i co zrobiłam, są suuuper.
Puszyste i pachnące waniliową posypką polecam, przepis pochodzi z cudownego bloga kulinarnego
mojewypieki.com Pani Doroty Świątkowskiej - natchnienia nie tylko mojego :), dziękuję
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej - użyłam zwykłej pszennej bo nie mialam chlebowej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąke wymieszaną z suchymi drożdżami (jeżeli świeże wczesniej zrobic zaczyn), masło, sól. Wyrobic gładkie i elastyczne ciasto, nie klejące się. Pozostawić w cieplym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieśc i uformować z niego okrągłe bułeczki, ułożyc na blaszce w dużych odległościach - urosną:). Przykryć i pozostawic do podwojenia objętości.
Gdy buleczki będą wystarczająco wyrośniete, dnem szklanki robimy wgłębienie mocno dociskając dno, prawie do samej blachy, ciasto musi byc bardzo cieńkie. Do wgłebienia wsypać 1/2 łyzeczki bułki tartej ulożyc truskawki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mocno sporą ilością kruszkonki.
Piec w 190 st ok 22 minut, Wystudzić na kratce.
Kruszkona:
1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
60 g roztopionego masła
wszystko wyrobić paluchami :)
Smacznego :)
mniam, mniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
jeżeli choć trochę się podobało u mnie , zostaw o sobie znak, dziękuję